Heiligen

- Zoeken

Heilige Jacobus de Meerdere - 25 juli

Heilige Jacobus de Meerdere

(† 44)
Apostel
Patroon van Spanje

De heilige Jacobus de Meerdere was de zoon van Zebedeus en Salomé en broer van de Heilige Johannes Evangelist. Vermoedelijk was hij ook Jezus' neef.

Hij wordt 'de Meerdere' (of Maior, 'de Oudere') genoemd omdat hij vóór de Heilige Jacobus de Mindere reeds apostel was. Onder de Twaalf Apostelen van Jezus bevonden zich namelijk twee leerlingen met de voornaam Jacobus.

Jacobus was visser en aanvankelijk een discipel van de Heilige Johannes de Doper. Hij was samen met zijn broer Johannes één van de eerste apostelen die door Jezus werden geroepen. Hij liet alles achter om Hem te volgen en was aanwezig bij de meeste mirakels die Jezus bewerkstelligde.

Na Jezus' kruisdood predikte Jacobus in Samaria, Judea en Spanje. Hij was tevens de eerste apostel die de marteldood stierf: hij werd omstreeks 44 doodgestoken met een zwaard door koning Herodes Agrippa in Jeruzalem.

De legende wil dat zijn lichaam opgenomen werd door engelen en in een boot zonder riemen gelegd werd. Dit bootje meerde uiteindelijk aan in Compostela (Spanje).

De pelgrimstocht naar zijn relieken in Compostela (Camino) werd al gauw een immens populaire vorm van volksdevotie. Mede hierdoor - en door zijn eerdere evangelisatiewerk - verwierf de heilige apostel Jacobus de Meerdere het patronaat van Spanje en in het bijzonder van het stadje Compostela dat herdoopt werd in 'Santiago de Compostela'. Sint-Jacob, 'San Iago' in het Spaans en Portugees, werd namelijk verkort tot 'Santiago'.

De heilige Jacobus de Meerdere wordt gewoonlijk afgebeeld als pelgrim. Zijn attributen - de pelgrimshoed-, staf en schelp - werden de attributen van alle pelgrims op weg naar Compostela.

De heilige Jacobus de Meerdere wordt aangeroepen tegen artritis, reuma en voor het bekomen van goed weer.

Afbeelding: de heilige apostel Jacobus de Meerdere, auteur onbekend.

Weerspreuken

Tegen Sint-Jacob verdwijnt alle nood,
hij verschaft aardappelen en vers brood

Met Sint-Jacob
brengen de appels hun eerste sap

Straalt de zon op Sint-Jacob heet
verschaf u dan een goed winterkleed.