Heiligen

- Zoeken

Heilige Elisabeth Bichier des Ages - 26 augustus

Heilige Elisabeth Bichier des Ages

(° 1773 - † 1836)
Ordestichtster

De heilige Jeanne-Elisabeth Bichier des Ages was van adellijke komaf en werd op 5 juli 1773 geboren op het kasteel van Ages in Le Blanc, in de buurt van Bourges (Frankrijk). Toen de Franse Revolutie uitbrak was Elisabeth pas zestien, drie jaar later stierf haar vader.
 
Alle familiebezittingen werden geconfisceerd en Elisabeth en haar moeder werden gevangengenomen. Omdat haar moeder ziekelijk was, ijverde Elisabeth voor hun vrijlating en voor het terugkrijgen van het landgoed en hun bezittingen.

In de naweeën van de Franse Revolutie was er in Ages zelfs geen priester meer. Elisabeth nam de taak op zich om de overgebleven gelovigen te verzamelen en samen met hen te bidden, hymnen te zingen en uit de Schrift te lezen. Zelf verbleef ze een tijdje bij de karmelietessen.

Intussen voelde Elisabeth zich aangetrokken tot een kloosterleven. Een ontmoeting met pater André Fournet in 1797 gaf echter een andere, beslissende wending aan haar leven.
 
In het ouderlijk kasteel - dat inmiddels was teruggekeerd in het bezit van de familie - stichtte zij de Congregatie van het Heilig Kruis, ook bekend als de 'Dochters van Sint-Andreas'. Haar congregatie verspreidde zich over heel Frankrijk tot in Baskenland en hield zich in de periode na de Franse Revolutie vooral bezig met onderwijs, ziekenverpleging en armenzorg.

Elisabeth Bichier des Ages stierf na een ernstig ziekteproces dat bijna een jaar duurde op 26 augustus 1836 in La Puye op 65-jarige leeftijd. Zij werd op 6 juli 1947 door paus Pius XII heiligverklaard.

Afbeelding: de heilige Elisabeth Bichier, auteur onbekend.

Weerspreuk

Maakt de spin in 't web een scheur
dan staat er stormwind voor deur