Heiligen

- Zoeken

Heiligen Cosmas en Damianus - 26 september

Heiligen Cosmas en Damiaan

(† 303)
Martelaren
Patroons van de apothekers en dokters

De heiligen Cosmas en Damianus waren tweelingbroers, geboren in de tweede helft van de 2de eeuw in Syrië. Van hun leven is niets met zekerheid bekend. Zij zouden allebei arts zijn geweest en wisten, met de hulp van de heilige Geest, zo goed als alle kwalen te genezen. Bovendien stelden zij hun geneeskundige kennis kostenloos ter beschikking en wisten door hun levenshouding velen tot het christendom te bekeren.

Zij werden al gauw zo bekend dat zij de aandacht trokken van keizer Diocletianus. Tijdens de christenvervolging onder zijn leiding behoorden zij tot de eerste slachtoffers. Zij werden gearresteerd en ondervraagd. Nadat zij over hun christelijke geloof hadden getuigd, werden zij in 303 onthoofd.

De heiligen Cosmas en Damianus zijn de patroonheiligen van dokters, apothekers, bandagisten en andere beroepen uit de medische sector. Ze worden aangeroepen voor een goede afloop van (been)transplantaties, tegen epidemieën, klierziekten, koorts, pest en zweren en zijn patroonheiligen van medische faculteiten.

'Cosmas- en Damianusvloed' is eveneens de naam van twee overstromingsrampen op 26 september, de feestdag van Cosmas en Damianus, respectievelijk in 1477 en in 1509.

Afbeelding: 'Saint Côme & Saint Damien', icoon van de heiligen Cosmas en Damianus uit 'Les Grandes Heures Anne de Bretagne', ca. 1503-1508. De heilige Cosmas (links) houdt een fles urine vast en de heilige Damianus (rechts) houdt een apothekerspot vast.

Weerspreuk

Cosmas en Damiaan
steken de kaarsjes aan.