Heiligen

- Zoeken

Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand - 27 juni

Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

De afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand is geschilderd in Byzantijnse stijl (icoon) en stamt vermoedelijk uit de dertiende eeuw. 

De icoon stelt de Heilige Maagd Maria voor met het Kindje Jezus op haar arm. De Aartsengelen Michaël en Gabriël op de achtergrond tonen Hem reeds de instrumenten (lans, spons, kruis en spijkers) van Zijn Passie. Zijn lijden voorvoelend, wendt het Kindje Jezus zich tot Zijn goddelijke Moeder voor troost. 

De icoon was eigendom van een welvarende handelaar wiens laatste wil het was dat het schilderij na zijn dood op een publieke plaats vereerd zou worden. De afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand kreeg een plaats in de kerk van San Matteo, waar het gedurende drie eeuwen drommen pelgrims aantrok. 

In 1812 vielen de Fransen echter, onder leiding van Napoleon, Rome binnen en vernielden de kerk. De icoon verdween en bleef gedurende vijftig jaar verborgen; ze werd pas herontdekt omstreeks 1863 in Posterula. Dit keer werd de icoon overgebracht naar de nieuwe kerk van de heilige Alphonsus van Liguori aan de Via Merulana in Rome, waar ze sindsdien opnieuw vereerd wordt.

Het feest van Maria - Hulp der christenen werd door paus Pius VII ingevoerd toen hij, na de overwinning op Napoleon, op 24 mei 1814 terug kon keren naar Rome.

Afbeelding: Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, hedendaags icoon.

Heilige Ferdinand van Aragon

Heilige Ferdinand van Aragon

(† 13de eeuw)
Bisschop

Over het leven van de heilige Ferdinand van Aragon - bijgenaamd 'Ferdinand van de engelen'  (of Ferdinand van Cajazzo) - is weinig informatie voorhanden. Hij was verwant aan de koninklijke familie van Aragon (Spanje) en aan de heersers van beide Siciliës.

De heilige Ferdinand was de vijfde bisschop van Cajazzo (Italië) en overleed in de dertiende eeuw. Hij wordt voornamelijk vereerd in Cornello en Sicilië (door de benedictijnen). De heilige Ferdinand van Aragon geniet een bijzondere verering in Alvignano. Hij wordt er waarschijnlijk verward met de heilige koning Ferdinand III van Castilië wiens relieken zich in de basiliek van Alvignano bevinden.

Afbeelding: de heilige Ferdinand van Aragon, fresco uit de 15de eeuw in de basiliek van Santa Maria di Cubulteria in Alvignano (Italië).

Weerspreuk

Ten tijde van Sint-Ferdinandsdag,
hitte en zon met een lach.