Heiligen

- Zoeken

Heilige Rupertus - 27 maart

Heilige Rupertus

(† 717)
Bisschop, geloofsbode
Apostel van Beieren en Oostenrijk

De heilige Rupertus (ook: Ruprecht, Hrodpert of Robert) werd aan het einde van de zevende eeuw geboren als telg van een nobel Frankisch geslacht, verwant aan de Merovingen. Na een monastieke vorming vertrok hij naar de omgeving van het huidige Salzburg en Tirol om er evangelisatiewerk te verrichten. Hij werd benoemd tot bisschop van Worms en wijdde zich volledig aan het evangeliseren van de Germanen. 

Onder bescherming van graaf Thedo van Beieren nam hij omstreeks 697 het beheer over de verlaten en geruïneerde stad Juvavum over en herdoopte deze in 'Salzburg' (Oostenrijk). Rupertus zette zich ook in voor de ontwikkeling van de plaatselijke zoutmijnen.

Rupertus stichtte er een kerk, een klooster en een school en bracht er hele groepen missionarissen naar toe. Hij richtte er met zijn zuster (of nicht) Eerentrudis eveneens een klooster voor monialen op, waarvan zij de eerste abdis werd.

Rond 715 keerde Rupertus naar Worms terug. Hij overleed ongeveer twee jaar later, op 27 maart 717, en wordt vereerd als eerste aartsbisschop van het bisdom Worms. De heilige Rupertus wordt eveneens beschouwd als apostel van Beieren en Oostenrijk. Zijn relieken bevinden zich in de kathedraal van Salzburg. Hij wordt afgebeeld als bisschop, vaak met een vat zout.

Afbeelding: 'de heilige Rupertus doopt koning Theodone', gravure door Raphaël Sadeler.

Weerspreuk

Is op Sint-Rupert de hemel rein,
dan zal hij 't ook in juli zijn.

Op Sint-Rupert een helder hemelrond,
dit mooi weer verkondt.