Heiligen

- Zoeken

Heilige Augustinus van Canterbury - 27 mei

Heilige Augustinus van Canterbury

(† 604)
Aartsbisschop
Apostel van de Angelsaksen
Stichter van de Kerk van Engeland

De heilige Augustinus van Canterbury (Kantelberg) werd vermoedelijk in de tweede helft van de zesde eeuw geboren in Rome. Hij was achtereenvolgens monnik en abt in de abdij van Sant'Andrea in Rome.

Paus Gregorius de Grote stelde hem aan als hoofd van een groep missionarissen en zond hem in 597 samen met veertig monniken, waaronder de heilige Laurentius van Canterbury, naar de Britse Eilanden.

Afgeschrikt door de verschrikkelijke verhalen over de Kelten keerde Augustinus onverrichter zake terug naar Rome. Paus Gregorius zond hem echter opnieuw weg, stellende dat hij geen keuze had.

Augustinus verspreidde het evangelie doorheen heel Engeland; één van zijn eerste bekeerlingen was koning Aethelberth. Tienduizend van zijn onderdanen volgden spoedig zijn voorbeeld.

Tegen het einde van de zesde eeuw werd hij in Gallië (Frankrijk) tot aartsbisschop van Arles gewijd. Hij vestigde zich in Canterbury (Engeland) waar hij trachtte het contact tussen de Keltische en Rooms-katholieke Kerk te herstellen, waar hij slechts gedeeltelijk in slaagde.

Hij werkte o.a. samen met de heilige Justus van Canterbury. Van anglicaanse aartsbisschoppen wordt nog steeds gezegd dat zij zetelen op de Stoel van de heilige Augustinus.

De heilige Augustinus van Canterbury stierf op 26 mei 605 in Engeland; zijn relieken werden net buiten de kerk van de heiligen Petrus en Paulus begraven in Canterbury. Hij wordt meestal afgebeeld terwijl hij een koning doopt.

Afbeelding: het doopsel van koning Aethelberth van Kent door de heilige Augustinus in Canterbury in 597. Gravure door William Dyce (1806–1864).

Weerspreuk

Onweer in mei
geeft gras in de wei.