Heiligen

- Zoeken

Heilige Vincentius a Paulo - 27 september

Heilige Vincentius a Paulo

(° 1581 - † 1660)
Ordestichter
Patroon van de wezen en de ziekenhuizen

De heilige Vincentius a Paulo (Vincent de Paul) werd op 24 april 1581 geboren in het eenvoudige gezin Depaul in het Franse stadje Pouy, vlakbij Dax. In 1600 werd hij in Toulouse tot priester gewijd. Zijn geboorteplaats Dax werd in 1828 omgedoopt tot Saint-Vincent-de-Paul.

In 1605 viel de Vincentius tijdens een reis op zee in handen van Turkse zeerovers die hem in Tunis als slaaf verkochten, twee jaar later wist hij te ontvluchten.

In 1612 werd hij pastoor in Clichy, Parijs en een jaar later huiskapelaan en leraar van de gegoede familie Gondi. Vijf jaar later stichtte hij een vrouwenvereniging die zich wijdde aan de zorg voor armen en zieken.

In 1619 kreeg hij de moeilijke taak om als hoofdaalmoezenier te zorgen voor de galeislaven; en in 1625 stichtte Vincentius de missiecongregatie van de Lazaristen, die in verre landen het evangelie prediken. Acht jaar later, in 1633, stichtte hij samen met de heilige Louise de Marillac een zustercongregatie: de Dochters van Liefde.

Vincentius a Paulo overleed in Parijs op 27 september 1660. Tegen zijn volgelingen zei hij:

'Ik geef je als klooster de straat, als cel de ziekenkamers, als kapel de parochiekerk, als slot de gehoorzaamheid en als sluier de ingetogenheid.'

En ook:

'Je verliest er niets bij zusters, wanneer je het gebed of de Eucharistie moet verlaten om naar de armen te gaan, want je gaat naar God als je de armen gaat dienen.'

Reeds tijdens zijn leven waren zijn erbarmen, inzet en betrokkenheid bij het lot van wezen, zieke kinderen, gevallen vrouwen, armen, blinden en geesteszieken legendarisch. De heilige Vincentius a Paulo organiseerde liefdadigheidswerk, stichtte weeshuizen en zette in Parijs grote gaarkeukens op. Hij wordt aangeroepen als de patroon van alle verenigingen voor liefdadigheid maar ook van de ziekenhuizen.

Afbeelding: de heilige Vincentius a Paolo door Bernardino Gagliardi.

Weerspreuk

Vincentius gekomen,
geen regen maar wind in de bomen.