Heiligen

- Zoeken

Heilige Thomas van Aquino - 28 januari

Heilige Thomas van Aquino

(° 1225 - † 1274)
Kerkleraar
Patroon van de theologen

De heilige Thomas van Aquino werd omstreeks 1225 geboren nabij Napels (Italië) als zoon van Landulph, de graaf van Aquino. Hij kreeg zijn opleiding in de benedictijnse abdij van Monte Cassino waar hij zijn religieuze roeping ontwikkelde. 

In 1244 sloot hij zich heimelijk aan bij de Orde van de Dominicanen. Zijn familie was het niet eens met zijn beslissing en ontvoerde hem uit het klooster. Een jaar lang trachtten ze hem tevergeefs op andere gedachten te brengen. Thomas vervoegde zijn orde terug in 1245 en studeerde in Parijs en Keulen onder Albertus de Grote. Vanaf 1250 onderwees hij theologie in Parijs en in diverse Italiaanse steden. Tot zijn vele werken behoort 'Summa Theologica'.

Op 6 december 1273 kreeg Thomas een mystieke ervaring die hem zodanig beïndrukte dat hij zijn werk aan de Summa Theologica staakte. Hij stierf in 1274, onderweg naar het Concilie van Lyon, in het cisterciënzerklooster van Fossa Nuova. 

Thomas van Aquino werd in 1323 uitgeroepen tot Kerkleraar en heilig verklaard door paus Pius V. Hij wordt gewoonlijk afgebeeld in het habijt van de Orde van de Dominicanen. Kenmerkend zijn een zon op zijn borst, een pen en een duif als symbool voor de Heilige Geest.

De heilige Thomas van Aquino is de patroonheilige van de academici, potloodmakers, boekhandelaars, studenten en theologen.

Afbeelding: de heilige Thomas van Aquino wordt door engelen met een mystieke gordel van zuiverheid omgord nadat hij het bewijs van zijn kuisheid geleverd had, door Diego Velázquez, 1632.

Weerspreuk

Komt de wind uit het noorderland,
lang houdt de winter stand.