Heiligen

- Zoeken

Heilige Samson van Dol - 28 juli

Heilige Samson van Dol

(° ca. 490 - † 565)
Bisschop en missionaris

De heilige Samson (of Sampson) werd omstreeks 490 geboren in het zuiden van Wales. Op zevenjarige leeftijd werd hij naar de abdij van Lianwit gestuurd waar hij een leerling werd van de heilige Illtyd, de toenmalige abt.

In 512 werd hij tot priester gewijd. Samson trok zich terug in een kleine gemeenschap van monniken op Caldey Island (Ynys Bŷr); later werd hij tot abt verkozen.

Omstreeks 516 reisde Samson naar Ierland om door Ierse monniken onderricht te worden. Het gerucht van zijn heiligheid verspreidde zich al gauw onder de bevolking en velen zochten Samson op om door hem gezegend te worden en met het verzoek voor hen te bidden. Samson voelde zich ongemakkelijk bij zoveel aandacht en besloot zich terug te trekken in de anonimiteit van Cornwall. 

In 520 wijdde de heilige Dubricius hem echter tot bisschop. Kort daarna ontving Samson in een visioen de opdracht om het evangelie te gaan verkondigen in Bretagne (Frankrijk).

Vergezeld van enkele monniken stichtte hij een klooster in Dol dat later het ankerpunt van een nieuw bisdom werd. De heilige Samson van Dol bleef voor de rest van zijn dagen in Dol-de-Bretagne en stierf er een natuurlijke dood in 565.

De heilige Samson was geliefd omwille van zijn wijsheid, heiligheid en toewijding en wordt nog steeds beschouwd als één van de grootste Welshe heiligen.

Afbeelding: Ikoon van de heilige Samson van Dol, gerealiseerd voor 'l'Association orthodoxe sainte Anne' (Bretagne).

Weerspreuk

Op Sint-Samson,
mooi weer en zon