Heiligen

- Zoeken

Heilige Cathérine Labouré - 28 november

Heilige Cathérine Labouré

(° 2 mei 1806 - † 31 december 1876)
Dochter van Liefde
Patrones van de duivenliefhebbers

De heilige Cathérine Zoë Labouré werd in een boerengezin in Fain-les-Moutiers (Frankrijk) geboren als negende van zeventien kinderen. In 1830 kreeg zij van haar vader toestemming om toe te treden tot de Dochters van Liefde in Parijs. Cathérine had haar toetrede tot deze orde voorzien: er verscheen een priester in haar droom die dit als haar lotsbestemming onthulde. Deze priester bleek later de stichter van de orde, de heilige Vincentius a Paulo, te zijn. 

Bij haar intrede nam zij de kloosternaam Catharina aan. Zij was zeer visionair ingesteld en kreeg reeds als novice visioenen. Enkele van deze visioenen hadden het onstaan van de 'Wonderdadige Medaille' - de meest verspreide christelijke medaille ter wereld - tot gevolg. In 1839 waren er al méér dan 10 miljoen exemplaren van verspreid. 

Bij de tweede en derde verschijning in 1830 zou Catharina Maria in een ovaal kader op een wereldbol gezien hebben. Om haar heen stonden de woorden:

'Ô Marie, conçue sans péché, priez pour nous qui avons recours à vous'
('O Maria, zonder zonde ontvangen, bid voor ons die toevlucht tot u nemen').

Dit is te zien op de voorkant van de medaille. Catharina zag verder de letter 'M' met een kruis erdoor en het heilig Hart van Jezus en het hart van Maria daaronder. Rondom zag zij twaalf sterren. Deze afbeelding is op de achterkant van de medaille te zien. De heilige Maagd Maria zou de opdracht hebben gegeven om een medaille met deze motieven te laten slaan. Maria zou aan hen die de medaille om de hals dragen grote genade beloofd hebben.

Catharina bleef tot aan haar dood op 31 december 1876 werkzaam als ziekenverzorgster in een ziekenhuis aan de rue de Reuilly in Parijs. Op 3 januari 1877 werd haar lichaam naar de kapel van het moederhuis van de orde in de Rue du Bac gebracht. Haar overigens intacte lichaam werd nadien in een schrijn in diezelfde kapel geplaatst. De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille, gelegen aan de Rue du Bac 140, waar Catharina haar verschijningen zou hebben gehad, is tegenwoordig een bedevaartsoord.

De heilige Catharina Labouré wordt meestal afgebeeld met één of meerdere medailles in de hand en gekleed in het blauwe ordekleed met grote, wijduitstaande kap. Ze is vaak omringd door duiven omdat zij voor haar vaders duiventil zorgde en later ook zorg droeg voor de duiven in de kloostertuin. Vandaar dat de duivenliefhebbers haar tot schutspatrones uitkozen. In veel duiventillen staat zelfs vandaag nog een beeldje van de heilige ter bescherming van het hok.

Afbeelding: de heilige Cathérine Labouré, bidprentje.

Weerspreuk

Zwaait de winter in november zijn staf,
zijn rijk zal vinden snel zijn graf.