Heiligen

- Zoeken

Heilige Alfonsus Rodríguez - 30 oktober

Heilige Alfonso Rodriguez

(° 25 juli 1532 - † 31 oktober 1617)
Lekenbroeder, mysticus

De heilige Alfonsus (Alfons, Alonso) werd geboren in het Spaanse Segovia. Hij was de zoon van een verarmde wolhandelaar. Hij studeerde een jaar aan een jezuïetencollege en werd daarna koopman. Na de dood van zijn vader nam hij diens stoffenhandel over.

Op 26-jarige leeftijd trouwde hij met Mary Suarez maar de zaken gingen slecht en na enige tijd ging zijn bedrijf failliet. Toen zijn echtgenote, kinderen en moeder een paar jaar later kort na elkaar overleden, vond hij troost in het gebed en het geloof. 

Op 38-jarige leeftijd trad hij als lekenbroeder in Valencia toe tot De Sociëteit van Jezus. Omdat hij geen gedegen opleiding genoten had, stuurde men hem naar het college in Parma, het vertrekpunt van missionarissen op weg naar de Nieuwe Wereld, waar hij 46 jaar lang dienst deed als portier. In die jaren werd hij vele jezuïeten tot raadgever. Eén van was Petrus Claver die hij tot missiewerk in Zuid-Amerika inspireerde.

Alfonsus overleed in 1617 en werd in 1888 heilig verklaard. Hij liet talrijke mystieke geschriften na, waaronder zijn 'Memorias' (herinneringen).

De relieken van de heilige Alfonsus bevinden zich in Mallorca. Hij is tevens de patroonheilige van het eiland Mallorca en de stad Palma di Mallorca.

Afbeelding: 'het visioen van de heilige Alfonsus Rodríguez' door Francisco de Zurbarán, 1630.

Weerspreuk

Worden de bladeren geel en krom,
kijk dan naar uw kachel om.