Heiligen

- Zoeken

Heilige Johannes Bosco - 31 januari

Heilige Johannes Bosco

(° 16 augustus 1815 - † 31 januari 1888)
Priester, pedagoog
Apostel van de jeugd
Patroon van de circusartiesten

De heilige Giovanni (Johannes) Bosco, beter bekend als Don Bosco, werd in 1815 in het Italiaanse Castelnuovo d'Asti geboren als zoon van arme, hardwerkende boeren. Toen hij twee jaar oud was stierf zijn vader. Zijn moeder bleef alleen achter met drie kinderen en een boerderij om zich om te bekommeren.

Giovanni nam zich al van kleins af aan voor om priester te worden, geld om zijn studie te betalen was er echter niet. Uiteindelijk kon hij toch als werkstudent aan het priestercollege van Chieri aan de slag en beëindigde in 1841 zijn studie.

Na zijn priesterwijding kwam hij terecht in de achterbuurten van Turijn en leerde er - in het tijdperk van de oprukkende industrialisering - de schrijnende levensomstandigheden van vooral jongens kennen. Sindsdien ijverde hij onvermoeid voor hun opvang en onderwijs en verrichtte baanbrekend werk op dit gebied. Don Bosco weigerde zich te meeslepen in de politieke en sociale intriges van die tijd. Desondanks, en vanwege zijn vernieuwende onderwijsmethoden, ondervond hij veel weerstand van de traditionele clerus en politici.

Op aanraden van o.a. paus Pius IX stichtte hij de Salesianen en de Zusters van Don Bosco. Zo groeide het werk van Giovanni voor jongeren wereldwijd. Bij zijn overlijden in 1888 in Turijn had zijn werk al wereldwijd ingang gevonden.

Don Bosco werd in 1934 heilig verklaard en honderd jaar na zijn overlijden uitgeroepen tot patroon van de opvoeders en leraar van de jeugd. Omdat hij als priester ook nog enkele hoogst ongewone talenten bezat, hij kon onder andere goochelen en was acrobaat, werd hij ook de patroon van de circusartiesten.

Afbeelding: 'Don Bosco in preghiera' door Michele Schemboche, Turijn, 1880.

Weerspreuk

In januari moet het vriezen,
de stenen uit de grond.
De boer en zal niet kniezen,
maar vindt dat heel gezond.