Heiligen

- Zoeken

Heilige Ignatius van Loyola - 31 juli

Heilige Ignatius van Loyola

(° 1491 - † 1556)
Stichter van de Sociëteit van Jezus

Ignatius van Loyola (geboren Iñigo Lopez de Loyola) werd op 24 december 1491 geboren in Spaans Baskenland, als telg van een adellijk geslacht en als jongste van twaalf kinderen.

Hij diende als page aan het Spaanse hof; genoot een militaire opleiding en werd officier in het leger. Op 20 mei 1521 geraakte hij ernstig gewond aan zijn been, waardoor hij voor de rest van zijn leven gedeeltelijk kreupel zou blijven.

Tijdens zijn herstel moest hij noodgedwongen rust houden en las hij een biografie van Christus en de 'Legenda Aurea', een collectie heiligenverhalen. Deze lectuur had zo'n grote impact op hem dat hij zijn leven als soldaat afzwoer en zijn naam veranderde in 'Ignatius'.

Vanaf toen werd hij een soldaat van Christus. Zijn zwaard offerde hij aan de Zwarte Maagd van Montserrat. Ignatius leefde een tijdje als kluizenaar en legde samen met een handvol volgelingen de geloften van kuisheid en armoede af.

In 1523 ondernam hij pelgrimstochten naar het Heilig Land en Rome. Vanaf 1528 studeerde hij theologie in verschillende Europese steden. Al zijn inzichten en ervaringen leidden uiteindelijk tot de stichting van een nieuwe religieuze orde: de Sociëteit van Jezus (Jezuïeten).

Diego Lainez, Alfonso Salmerón, Nicolás Bobadilla, Simón Rodriguez, Zalige Petrus Faber en de Heilige Franciscus Xaverius vormden het hart van deze nieuwe Sociëteit.

Ignatius overleed op 31 juli 1556 in Rome aan de gevolgen van koorts. Hij werd op 12 maart 1622 heilig verklaard door paus Gregorius XV.

De Sociëteit van Jezus is tegenwoordig een wijdverspreide orde die zich o.a. toelegt op het verstrekken van onderwijs.

De Heilige Ignatius van Loyola is eveneens de auteur van de 'Geestelijke Oefeningen'.

Afbeelding: de heilige Ignatius van Loyola door Petrus Paulus Rubens, 1620-22.

Weerspreuk

Oogst op de dag van Sint-Ignaas,
ook al is het weer niet gepast