Heiligen

- Zoeken

Heilige Petronilla van Rome - 31 mei

Heilige Petronilla van Rome

(† eerste eeuw)
Maagd, martelares

Aurelia Petronilla (ook 'Petronella' genaamd) werd omstreeks de eerste eeuw in Rome geboren. Volgens een populaire legende zou zij de dochter van de heilige Petrus geweest zijn, maar deze mythe werd later ontkracht.

Petronilla was vermoedelijk een dienares of medewerkster van de heilige Petrus, of van één van zijn bekeerlingen. In die zin was zij zijn 'geestelijke dochter'. De heilige Domitilla was vermoedelijk een verwante van Aurelia Petronilla.

Bekend is dat de heilige Petrus haar genas van verlamming. Een andere bron verhaalt dat Petronilla weigerde te huwen met Flaccus, een heidense koning. Toen deze haar onder druk zette, ging Petronilla in hongerstaking en stierf drie dagen later.

Volgens oude inscripties was zij echter een martelares. Haar overblijfselen bevinden zich in de Sint-Pieterskathedraal in Rome.

De heilige Petronilla van Rome wordt aangeroepen tegen koorts; verder was zij de patrones van de Franse kroonprinsen en van de verdragen tussen de Paus en de Frankische heersers. Meer actueel is zij tegenwoordig de patroonheilige van de bergbeklimmers- en reizigers.

Afbeelding: 'De begrafenis van de heilige Petronilla van Rome' door Guercino, 1623.

Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Onze-Lieve-Vrouw Visitatie wordt tegenwoordig gevierd ter afsluiting van de Mariamaand.
Deze site volgt echter de traditionele weerkalender van onze voorouders, zodoende vinden we Onze-Lieve-Vrouw Visitatie terug op 2 juli.

Weerspreuken

Op Sinte-Petronella heet of wak,
het geld smelt in uwen zak.

Is het klaar met Petronel,
dan meet men het vlas met de el.