Heiligen

- Zoeken

Heilige Quintinus - 31 oktober

Heilige Quintinus

(† 287)
Martelaar

Van de werkelijke levensloop van de heilige Quintinus (of Quinten) is weinig met zekerheid geweten. Quintinus zou de zoon van een Romeinse senator geweest zijn. Hij bekeerde zich tot het christendom en kwam samen met de heilige Lucianus naar Gallië om daar het evangelie te verkondigen. Ze vestigden zich in Amiens (Frankrijk).

De missionering van Quintinus was erg succesvol, tot ergernis van de stadsprefect Rictius Varus. Hij liet Quintinus arresteren en martelen: hij werd met pek overgoten, in brand gestoken en onthoofd; zijn lichaam werd in de Somme geworpen. Opnieuw aangespoeld werd hij begraven in een heuvel. Ruim een halve eeuw later werd hij weer opgegraven en bij die gelegenheid kreeg een blinde vrouw het zicht terug.

Quintinus gaf zijn naam aan de Franse stad St. Quentin aan de oevers van de Somme (in de Romeinse tijd Samona geheten).

De hagiografie van de heilige Quintinus bevat veel gecodeerde Keltische elementen en hij werd niet toevallig op de laatste dag van oktober op de heiligenkalender geplaatst. Voordien vierden onze voorouders het Keltische Samhainfeest, dat plaatsvond in de nacht van 31 oktober op 1 november. Die nacht luidde een nieuw kalenderjaar in. De naam 'Sint-Quintinus' betekent zoveel als 'heilige vijf(ster)'. Bij het afsluiten van het voorbije jaar en de vier jaarkwartieren, eerden onze voorouders het heilige vijfde element, alvorens de cyclus opnieuw aanvatte. Men vierde de interactie tussen de levenden en de doden en de scheppingskrachten.

De heilige Quintinus werd aangeroepen tegen de kinderziekten kroep en kinkhoest. Hij is de patroonheilige van St. Quentin, Hasselt, Imde, Zonhoven, Sint-Kwintens-Lennik, Hees en Gelinden. Parochies die de heilige Quintinus als patroonheilige hebben verbergen overigens vaak een oeroud verleden. De Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt en de Sint-Kwintenskerk in Leuven zijn aan hem toegewijd.

Afbeelding: 'Martelaarschap van de heilige Quintinus' door Jacopo Pontormo, 1517-1518.

Weerspreuk

Het laatste weer van oktober,
reikt Allerheiligen de hand.