Heiligen

- Zoeken

Heilige Florianus - 4 mei

Heilige Florianus

(† ca.304)
Martelaar

De heilige Florianus was een Romeins officier, gestationeerd in wat tegenwoordig Oostenrijk heet. Hij was militair bestuurder van de stad Noricum en beleed heimelijk het christendom.

Toen Florianus ten tijde van de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus bevolen werd om een aantal christenen te executeren, weigerde hij dit en maakte zichzelf kenbaar als christen. 

Hij werd hierop zelf gearresteerd, gegeseld, levend gevild en met een molensteen om zijn nek in een rivier geworpen. Zijn levenloze lichaam werd later teruggevonden door christenen en begraven in een augustijner klooster nabij Lorch. 

In 1138 werden zijn relieken overgebracht naar Rome. Een deel ervan werd door paus Lucius III aan koning Casimir van Polen en aan de bisschop van Krakow geschonken.

Volgens de overlevering redde Florianus ooit een stad van de vlammen door te bidden en één enkele emmer water op het vuur te werpen. Hij werd de patroon van de brandweerlieden en alle activiteiten die een brand kunnen verhinderen, zoals schoorsteenvegen.

De heilige Florianus is daarnaast nog de patroonheilige van Polen en het noordelijke deel van Oostenrijk. Zijn verering is tegenwoordig ook nog populair in Beieren.

Afbeelding: 'De heilige Florianus blust een brand' door Martin Johann Schmidt, 1786.

Weerspreuk

Sint-Florian,
ons nog een sneeuwhoed zetten kan.