Heiligen

- Zoeken

Heilige Irmgardis van Süchtlen - 4 september

Heilige Irmgardis van Süchtlen

(† voor 1090)
Kluizenares

De heilige Irmgardis van Süchtlen (ook Irmgardis van Keulen, Emigeardis en Irmgardis van Aspel) was een Duitse kluizenares uit de 11de eeuw. De overlevering wil dat ze van adellijke afkomst was. Irmgardis zou achtereenvolgens in het slot Aspel, Süchtelen en Keulen als kluizenares geleefd hebben.

Drie maal ondernam zij een pelgrimstocht naar Rome en bracht telkens zoveel relieken mee, dat ze er allerlei arme kerken en kloosters mee kon begiftigen. Zo begiftigde ze de Sint-Pantaleonabdij in Keulen en de kerk van Rees. In Keulen stichtte ze een gasthuis en leefde er onder de armen. 

Vervolgens trok ze zich als kluizenares terug in de buurt van het plaatsje Süchteln. Bij haar dood zijn velen er van overtuigd dat zij een groot heilige is.

Het graf van Irmgardis bevindt zich in de Keulse domkerk, naast de heilige Drie Koningen. Sinds 1500 staat er in Süchteln een gedachteniskapel ter ere van haar.

Afbeelding: de heilige Irmgardis, affiche ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de kapel die aan haar gewijd is, 1864.

Weerspreuk

Is het weer warm in september,
krijgen we een harde winter