Heiligen

- Zoeken

Heilige Vincent Ferreri - 5 april

Heilige Vincent Ferreri

(° 1350 - † 1419)
Dominicaans predikant
Patroon van de predikanten

De heilige Vincent Ferreri werd geboren op 23 januari 1350 in Valencia (Spanje). Hij was het vierde kind van de Anglo-Schotse edelman Stewart Ferrer en Constantia Miguel, zijn Spaanse echtgenote. Vóór Vincent's geboorte zou zijn vader een voorspellende droom gehad hebben waarin hem onthuld werd dat zijn zoon een beroemd dominicaans geestelijke zou worden.

In 1367 trad Vincent toe tot de dominicaanse orde. Hij behaalde een doctoraat in theologie aan de universiteit van Lleida en werd vervolgens priester, missionaris en adviseur van de koning van Aragon.

Een visioen in 1398 - waarin hij Christus, de heilige Dominicus Guzman en de heilige Franciscus van Assisi zag - veranderde zijn leven grondig. Hij ontving de genade om in tongen te spreken en werd een groot predikant die duizenden Europeanen bekeerde, waaronder katharen en waldenzen.

Hij reisde doorheen heel Europa en zette zich onvermoeibaar in om het Grote Schisma te beëindigen. Zelf leefde hij op zeer vrome en sobere wijze; hij vastte voortdurend, vierde dagelijks de H. Mis en bezat genezende gaven. Hij ijverde zo hard voor de opbouw van de Kerk dat hij de patroonheilige van de predikanten werd.

De heilige Vincent Ferreri overleed op 5 april 1419 in Vannes, Bretagne (Frankrijk) en werd begraven in de plaatselijke kathedraal. Op 3 juni 1455 werd hij heilig verklaard door paus Callistus III.

Afbeelding: Vincent Ferreri door Juan Carreno de Miranda.

Weerspreuk

Een dorre, droge april is niet der boeren wil,
aan een april met regen is den boere meer gelegen.