Heiligen

- Zoeken

Heilige Abel van Lobbes - Heilige Oswaldus - 5 augustus

Heilige Abel van Lobbes

Heilige Abel van Lobbes

(† ca. 750)
Aartsbisschop, geloofsbode, abt

De heilige Abel werd vermoedelijk geboren in Schotland. Hij was benedictijner monnik en verkondigde samen met de Heilige Bonifatius het evangelie op het Europese vasteland.

In 744 werd hij op het Concilie van Soissons verkozen tot aartsbisschop van Reims (Frankrijk). Hij zou echter de functie van aartsbisschop nooit uitoefenen omdat deze bezet werd door de hem vijandig gezinde bisschop Milo.

Hij trok zich terug in het klooster van Lobbes (België) waar hij omstreeks 750 overleed. Zijn graf bevindt zich in de crypte van de Sint-Ursmaruskerk in Lobbes.

Afbeelding: hedendaags icoon van de heilige Abel van Lobbes.

Heilige Oswaldus

(° ca. 604 - † 642)
Koning, martelaar

De heilige Oswaldus (of Oswald) werd omstreeks 604 geboren in Northumbrië (Engeland) als zoon van koning Æthelfrith en zijn echtgenote Acha. Toen zijn vader bij een opstand gedood werd, vluchtte hij naar het klooster van Hy op het eiland Iona, waar hij het sacrament van de doop ontving.

In 634 versloeg hij Cadwallon en heroverde opnieuw de heerschappij. Oswald werd tot koning van Northumbrië gekroond en heerste als zodanig over Britten, Picten en Schotten.

Met de hulp van enkele christelijke monniken voerde Oswald het christendom in en stichtte het klooster van Lindisfarne, dit klooster zou voortaan functioneren als missiepost.

Oswald werd vooral geroemd vanwege zijn milde en meedogende karakter. Hij werd omgebracht op 5 augustus 642 door de heidense koning Penda bij de slag van Oswestry. Deze liet het verminkte lichaam van de koning ten toon stellen.

Het hoofd van koning Oswald werd begraven op het kerkhof van Lindisfarne, zijn armen en handen kwamen terecht in Bamburg. Zijn lichaam werd overgedragen aan het klooster van Bardney, waar zich vele wonderen voltrokken.

Honderd jaar na zijn overlijden schreef de Angelsaksische monnik en historicus Beda Venerabilis de levensgeschiedenis van de Heilige Oswaldus uitvoerig neer.

Vanuit Lindisfarne verspreidde zijn cultus zich o.a. over Ierland, Friesland, Centraal-Europa, Zwitserland en Duitsland. Ook in Nederland (Zeddam) bevindt zich een kerk die naar hem vernoemd is.

In de landen rond de Alpen geldt de heilige Oswaldus als Noodhelper. Hij is de beschermheilige van het Zwitserse kanton (en de stad) Zug; van de Engelse koningen, de kruisvaarders, de kleermakers en het vee. Hij wordt aangeroepen voor bescherming tegen de pest.

Afbeelding: hedendaags icoon van de heilige Oswaldus door Angela Ludosano, 2015.

Weerspreuken

Op Sint-Abel bakt men vlaaien,
gapen de boeren en de kraaien

Op Sint-Abel is het vaak zó warm dat de kraaien gapen.

Regen op Sint-Oswald,
maakt het koren duur

Oswaldsdag moet droog zijn,
anders maakt hij duur het koren en de wijn

Rond Sint-Oswald,
groeien de rapen snel