Heiligen

- Zoeken

Heilige Sabas van Jeruzalem - 5 december

Heilige Sabas van Jeruzalem

(° 439 - † 5 december 532)
Kluizenaar, kloosterstichter, abt

De heilige Sabas werd reeds op achtjarige leeftijd monnik in de orde van de heilige Basilius de Grote - Vader van het Oosterse monastieke leven - in Cappadochië. Tien jaar later reisde hij naar het heilige Land en werd er leerling van de heilige Euthymius de Grote. 

Vanaf 469 leefde hij als kluizenaar aan de Dode Zee en wijdde zijn leven aan gebed en handenarbeid. In 478 vestigde hij zich op de plaats waar vijf jaar later het door hem gestichte Mar Saba klooster zou verrijzen; deze plaats werd hem door een engel aangewezen. 

De legende wil dat Maria aan de heilige Sabas verscheen nog voor het eerste gebouw voltooid was. Ze beloofde hem dat - wanneer de monniken op deze plek, die een leven vol ontberingen met zich meebracht, geduldig hun plicht zouden volbrengen - dit klooster op haar voorspraak onaangetast zou blijven. Zo geschiedde het ook, tot op de huidige dag is het Mar Saba klooster het oudst bewaarde christelijke klooster in Israël.

Behalve dit eerste klooster (laura) stichtte de heilige Sabas nog zeven andere kloosters. In 494 werd hij benoemd tot patriarch van Jerusalem en overste van alle monnikenkloosters in Israël.

Van hem stamt het gebruik van het in alle orthodoxe erediensten gebruikte 'Typikon', dit hield o.a. in dat er iedere zondag een nachtwake werd gehouden en dat de 150 psalmen in twintig stukken werden onderverdeeld.

Na Sabas' dood op 5 december 532 kwam het monnikendom in de woestijn van Judea tot volle bloei - ondanks de val van het rijk van de Kruisvaarders en de doortochten van de Perzen en Arabieren - en bleef Mar Saba het gezaghebbendste woestijnklooster.

Afbeelding: de heilige Sabas van Jeruzalem (links) naast de heilige Antonius van Egypte (rechts), fresco in de kerk van de heiligen Nicolaas en Panteleimon in Sofia (Bulgarijë), 1259.

Weerspreuk

Sabas blaast de weg
voor Nicolaas schoon.