Heiligen

- Zoeken

Heilige Agatha van Sicilië - 5 februari

Heilige Agatha van Sicilië

(† 251)
Maagd, martelares
Patrones van de vuurwerkmakers en glasblazers

De heilige Agatha was afkomstig uit een adellijke Siciliaanse familie in Catania en wijdde reeds op jonge leeftijd haar leven aan God.

Toen Decius de christenvervolgingen aankondigde, probeerde de magistraat Quinctianus Agatha te chanteren; hij trachtte haar te dwingen om seks met hem te hebben. In ruil daarvoor zou hij haar niet vervolgen. Agatha weigerde in te gaan op zijn avances en werd naar een bordeel gestuurd, waar ze weigerde klanten te accepteren. Zij werd vervolgens geslagen, gevangen gezet en gemarteld. 

Haar borsten werden geplet en afgerukt met een tang. Ze noemde de rechter een wrede man en zei: 'Bent u uw moeder en de borst die u gevoed heeft vergeten, dat u mij durft te verminken op deze manier?'. Maar de legende verhaalt dat de heilige Petrus 's nachts haar wonden genas. 

Agatha werd opnieuw gevangen gezet, moest over glasscherven lopen en werd over gloeiende kolen gerold. Toen ze in haar cel bijna aan haar verwondingen overleden was, werd de stad getroffen door een aardbeving. In de vernietiging die daarop volgde, werd een handlanger van Quinctianus verpletterd. De magistraat zelf ontvluchtte de stad. Agatha dankte God omdat er eindelijk een einde aan haar pijn kwam en stierf.

De legende wil dat het processiegewijs ronddragen van haar sluier, verschillende uitbarstingen van de vulkaan Etna heeft verhinderd. Door haar bemiddeling zou ook Malta in 1551 van een Turkse invasie gevrijwaard zijn.

De heilige Agatha is de patroonheilige van de vuurwerkmakers en glasblazers, en daarnaast eveneens van de voedsters, minnen en klokkengieters. Zij is de beschermheilige tegen vuur en alles wat hieraan vasthangt: brand, vulkanische erupties en andere natuurrampen. In België is zij patrones van Sint-Agatha-Berchem en Sint-Agatha-Rode. In het Vlaamse Oombergen wordt ter gelegenheid van haar feestdag een speciale broodverkoop gehouden. 

De heilige Agatha is één van de zeven primaire heiligen. Er zijn vier verschijningen bekend van haar, waarvan twee in Nederland. Ze zou meestal verschijnen in de nabijheid van vrome en kuise vrouwen.

Afbeelding: heilige Agatha door Francisco de Zurbarán, 1630–1633 (detail).

Weerspreuk

Water op Sinte-Agathe geeft melk in de boterkarn.

Dit betekent ongeveer het volgende: als het veel regent, groeit het gras en kunnen de koeien flink eten, en zullen ze veel melk geven.