Heiligen

- Zoeken

Heilige Judith - 5 mei

Heilige Judith

(° ca. 1200 - † 1260)
Weduwe, kluizenares, mystica
Patrones van Pruisen

De heilige Judith Kulmsee, ook bekend als Jutta von Sangerhausen of Jutta van Pruisen, werd geboren in Sangerhausen (Duitsland). Zij was een lekenvrouw van adellijke afkomst en gehuwd met Johannes Konopacki. Het koppel had meerdere kinderen.

Na het overlijden van haar echtgenoot tijdens een pelgrimage naar het Heilig Land, trof Judith financiële regelingen voor haar kinderen en verkocht haar eigendommen. In navolging van de heilige Elizabeth van Thüringen bekommerde zij zich enige tijd om zieken en behoeftigen.

Judith aspireerde echter een leven in de geest van Christus maar wenste niet tot een orde toe te treden. In 1256 trok zij zich als kluizenares terug op het domein van de Teutoonse ridders in Kulmsee, wiens grootmeester - Anno von Sangerhausen - een verwant van haar was.

Zo bracht Judith haar laatste levensjaren door, in strikte afzondering. Zij stierf een natuurlijke dood op 12 mei 1260 in Kulmsee, Pruisen (het huidige Chełmża in Polen).

De heilige Judith wordt vaak afgebeeld met een zon in haar hand. Dit vindt zijn oorsprong in de volgende legende:

Toen Jutta en haar metgezellinnen eens op pad waren om goederen voor de melaatsen in te zamelen, verloren ze hun weg toen het donker werd. Ze bevonden zich opeens in een eenzaam veld op een maanloze nacht, ver van hun bestemming verwijderd.

De andere vrouwen werden bang maar Judith knielde en bad. Plotseling werd de plaats waar ze zich bevonden overspoeld met daglicht; de zon leek wel te zijn opgegaan!

De vrouwen waren nu in staat om de weg naar hun bestemming te vinden en gingen snel op weg. En toen ging de zon weer onder, tot verbazing van de omstaanders. Dit wonder is lang het symbool van Judith geweest; in kunstwerken wordt ze afgebeeld terwijl ze de zon in haar handen houdt.

Afbeelding: de heilige Judith van Pruisen, altaarstuk in de Sint-Annakerk van Moeckern (Duitsland), 15de eeuw. Dit beeld is mogelijk de oudste afbeelding van de heilige Judith.

Weerspreuk

Sint-Judith
ziet vinken in het nest.