Heiligen

- Zoeken

Heilige Odrada van Balen - 5 november

Heilige Odrada van Balen

(† 800)
Bloem van de Kempen

De heilige Odrada werd in de zevende eeuw in Balen geboren uit adellijke ouders. In haar jeugd werd Odrada slecht behandeld door haar stiefmoeder. Zij wilde een kerkwijding in Millegem bijwonen maar haar stiefmoeder had ervoor gezorgd dat er geen rijdieren meer beschikbaar waren. Odrada zag zich genoodzaakt om een wild paard in het bos te gaan zoeken. 

Zij trok het woud in en toen zij een kruisteken maakte, werden alle wilde paarden rondom haar tam. Eén paard maakte zich los uit de groep en knielde voor haar neer. Met een lindetakje zette zij het paard in galop en arriveerde vóór haar vader en stiefmoeder aan de kerk. Odrada stak het lindetakje in de grond en er groeide terstond een weelderige lindeboom uit. Naast de boom ontsprong ook op mirakuleuze wijze een geneeskrachtige bron. Later zou op die plaats de Sint-Odradakapel verrijzen.

Ondanks dit alles werd de verstandhouding met haar stiefmoeder er niet beter op. Odrada kwijnde weg en bezweek op jonge leeftijd aan een ziekte. Ze werd begraven in Alem bij de Maas waar haar vader voor haar een basiliek liet bouwen.

Bedevaarders vereren de heilige Odrada en haar bron gedurende acht dagen vanaf de zondag voor Allerheiligen. Het gewijde water wordt gebruikt tegen oogziekten.

De heilige Odrada is de beschermheilige tegen veeziekten, hondsdolheid en slecht weer.

Afbeelding: de heilige Odrada van Balen, auteur onbekend, ca. 1654. Het schilderij bevindt zich in de Sint-Andrieskerk van Balen.

Weerspreuk

November doet de bladeren van de bomen,
en jaagt ze ook wel eens in stromen