Heiligen

- Zoeken

Heilige Placidus van Subiaco - 5 oktober

Heilige Placidus Subiaco

(† 546)
Monnik, martelaar
Patroonheilige van de novicen en schipbreukelingen

De heilige Placidus, bijgenaamd 'de Vreedzame heilige', was de zoon van de Romeinse patriciër Tertullus. Hij werd als kind toevertrouwd aan de heilige Benedictus in Sublaqueum (Subiaco). Placidus was toen slechts 7 jaar oud. Hij viel op door zijn zachtmoedige en gehoorzame karakter en werd al gauw de favoriete discipel van de Benedictus.

Toen hij op een dag dreigde te verdrinken, zorgde het gebed van Benedictus ervoor dat broeder Maurus met droge voeten over het wateroppervlak kon lopen om Placidus te redden. Later erkende Placidus dat zijn redding van de verdinkinsdood een metafoor voor de redding van zijn ziel door de heilige Benedictus zelf was. 

In opdracht van zijn meester stichtte Placidus in de 6de eeuw een klooster in Messina op Sicilië, waarvan hij op 26-jarige leeftijd de eerste abt werd. Placidus was er zeer geliefd, hij genas met zijn gebed een blinde, verschillende zieken en ook enkele dove lieden vonden hun gehoor- en spraakvermogen terug dankzij de voorspraak van Placidus. Hij genas ook enkele bezetenen. 

Volgens de overlevering sloeg het noodlot echter toe toen het klooster door Saraceense piraten werd overvallen en in brand gestoken. Samen met zijn zuster Flavia, zijn broers Eutychius en Viktorinus en nog 30 ordebroeders werd hij gevangengenomen en naar het piratenschip overgebracht, waar men hem dagenlang martelde en uiteindelijk onthoofdde.

De heilige Placidus wordt samen met de heilige Maurus op 5 oktober vereerd. Hij is de patroonheilige van de schippers en wordt aanroepen bij verdrinkingsgevaar. Hij wordt doorgaans afgebeeld als jongeling in een benedictijner habijt, soms met een palmtak.

Afbeelding: de heilige Maurus redt de heilige Placidus van de verdrinkingsdood (tafereel uit het leven van de heilige Benedictus) door Bartolomeo di Giovanni, ca. 1488.

Weerspreuk

Verdwijnt de boer van de akker,
dan worden hond en jager wakker.