Heiligen

- Zoeken

Moeder Teresa - 5 september

Moeder Teresa

(° 26 augustus 1910 - † 5 september 1997)
Ordestichtster

Agnes Gonxha Bojaxhiu werd geboren in Skopje in 1910 en groeide op in een Albanees-katholiek gezin. Op twaalfjarige leeftijd hoorde ze een geheimzinnige stem roepen dat ze later religieuze zal worden.

In 1928 werd Agnes novice bij de Orde van de zusters van Loreto in Letnice. Deze orde zond haar naar Calcutta in India om lerares te worden.

Zij koos toen de naam Teresa in verwijzing naar de Belgische zuster Teresia van Lisieux, die haar weg de 'kleine weg' noemde. Dit houdt in dat je God dient door het meest gewone, alledaagse werk zo goed mogelijk te doen. Het hele verdere leven van Moeder Teresa zal in het teken staan van deze 'kleine weg'.

Teresa raakt bewogen met de massa’s lijdende mensen die ze in India ziet. God roept haar om midden in die gebroken wereld aanwezig te zijn. Niet vanuit het klooster helpend, maar wonend onder de mensen. In 1948 verlaat zuster Teresa haar klooster met toestemming van het Vaticaan. Zij mag echter moniale blijven, wat uniek is in de geschiedenis.

In Calcutta zette zij een wereldwijd bekend werk onder armen op, dat zij tot kort voor haar dood leidde. Ze stichtte de orde van de Missionarissen van Naastenliefde in Calcutta en heet vanaf dan Moeder Teresa. In 1979 ontving ze voor haar werk de Nobelprijs voor de Vrede.

Moeder Teresa overleed in Calcutta op 5 september 1997. In 2003 werd ze zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II. Hij wilde haar ook meteen heilig verklaren, maar de kardinalen wezen dit af, omdat dit nog nooit eerder gebeurd was in de geschiedenis van de Rooms-katholieke Kerk.

Bij haar zaligverklaring op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad waren o.a. de Franse premier Raffarin, Bernadette Chirac, koningin Fabiola van België en president Rugova van Kosovo aanwezig. Op 4 september 2016, negentien jaar na haar overlijden, kende paus Franciscus Moeder Teresa, de 'Engel van de Armen', de hoogste eer toe die er binnen de Kerk is en verklaarde haar heilig tijdens een speciale mis op het Sint-Pietersplein. 

Toch is er ook kritiek op haar heiligverklaring. Critici zeggen dat Moeder Teresa de armoede bestreed, maar dat ze de oorzaken ervan niet aanpakte. Ook bij de financiering van haar wees- en opvanghuizen staan grote vraagtekens, sommige geldbronnen zouden van een bedenkelijk allooi zijn.

Ook de infrastructuur om mensen te helpen bleef primitief. Moeder Teresa predikte soberheid en eenvoud, moderne ziekenhuizen strookten niet met haar principes. Voor haar was bidden het beste medicijn. Toen Moeder Teresa zelf ziek werd, werd ze verpleegd in een privékliniek.

Afbeelding: de heilige Moeder Teresa en de heilige paus Johannes Paulus II.

Weerspreuk

Op vijf september wordt bewezen,
wat voor weer het heel de maand zal wezen