Heiligen

- Zoeken

Heilige Coleta van Gent - 6 maart

Heilige Coleta van Gent

(° 1381 - † 1447)
Kluizenares, hervormster, ordestichtster


De heilige Coleta (of Colette) werd als Nicolette Boilet (of Boëllet) op 13 januari 1381 in het Picardische Corbie (Frankrijk) geboren als dochter van de timmerman van de plaatselijke benedictijnerabdij. Zij verloor haar ouders toen ze zeventien was en verdeelde haar erfenis onder de armen.

Coleta trad toe tot de reguliere Franciscaanse Derde Orde en leefde als kluizenares in Corbie. Zij werd spoedig bekend om haar heiligheid en spirituele wijsheid maar ze verliet haar kluizenaarscel in 1406 om zich te bekommeren om de hervorming van de Clarissenkloosters, dit resulteerde in de stichting van de Arme Klaren.

Zij ontving het habijt van de Arme Klaren uit de handen van Paus Benedictus XIII met de opdracht de orde te hervormen. Paus Benedictus XIII benoemde haar eveneens tot het hoofd van alle hervormde Clarissenkloosters.

Ondanks vele tegenwerkingen slaagde Coleta in haar opzet. Ze stichtte zeventien kloosters, allen hervormd, en reformeerde verschillende oudere kloosters. Op 3 augustus 1442 komt Coleta in Gent aan waar zij eveneens een klooster sticht.

Coleta stond ondermeer bekend om haar extatische visionaire gaven en zij voorzag haar eigen dood op 6 maart 1447 in haar klooster in Gent. Zij werd heilig verklaard in 1807 en is de beschermheilige van Corbie, Gent, de Clarissen, de Coletienen, de timmerlieden, de dienstmaagden en patrones tegen oogziekten, onvruchtbaarheid, hoofdpijn en koorts.

Haar graf bevindt zich tegenwoordig in de collegiale kerk van Saint-Hippolyte in Poligny (Frankrijk). Een tak van de Arme Klaren staat ook nu nog steeds bekend als de Coletienen (of Colettinen).

De heilige Coleta wordt vooral in het Clarissenklooster van Gent geëerd omdat zij daar overleden is. Zij wordt in het bijzonder aanroepen door jonggehuwden die bidden om kinderzegen en door ouders die een kindje verwachten. De mantel van de heilige Coleta wordt rond haar feestdag op 6 maart opgelegd aan zwangere vrouwen en vrouwen die ernaar verlangen zwanger te worden.

Afbeelding: de heilige Coleta door Charles Crauk, 1859, Corbie (Frankrijk).

Weerspreuk

Au jour de Sainte-Colette,
Commence à chanter l'alouette (de leeuwerik).

Maart droog en april nat,
mei koel en van beiden wat,
brengt koren in de zak
en wijn in 't vat.