Heiligen

- Zoeken

Heilige Domitianus van Hoei - 7 mei

Heilige Domitianus van Hoei

(° 6de eeuw - † 560)
Bisschop, Apostel van de Maasvallei

De heilige Domitianus (Domitiaan) werd omstreeks de zesde eeuw geboren in Gallië. Hij was priester en werd later tot bisschop van Tongeren en Maastricht gewijd.

Als missionaris was Domitianus voornamelijk actief in de Maasvallei waar hij hard werkte om de plaatselijke heidenen te bekeren. Hij sprak zich steeds op overtuigende wijze uit tegen ketters en heidenen en moedigde de ontwikkeling van geschriften en predikingen tegen de ketterij aan. 

In 549 woonde hij de Synode van Orléans bij en bestreed er diverse ketterijen. Vanwege zijn missioneringswerk werd hij in België en Frankrijk 'de Apostel van de Maasvallei' genoemd.  

Domitianus was geliefd om zijn goedheid en generositeit; hij bouwde kerken en hospitalen in de Maasvallei en had zowel aandacht voor de fysieke als spirituele behoeften van zijn medemensen. Ook werfde hij fondsen om de hongersnood onder de bevolking te lenigen. 

Hij stierf op 7 mei 560 in Hoei waar ook zijn relieken zich nog bevinden. De heilige Domitianus is de patroonheilige van Hoei en wordt aangeroepen tegen koorts.

Afbeelding: houten beeld van de heilige Domitianus van Hoei door Jan Borreman, eerste helft van de 16de eeuw (Groot kasteel van Loppem).

Weerspreuk

Is het weer in mei te mooi,
dan ziet de schuur maar weinig hooi.