Heiligen

- Zoeken

Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans - 7 oktober

Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

Oktober wordt ook de rozenkransmaand genoemd, het bidden van de rozenkrans staat dan centraal. Het gezamenlijk bidden van de rozenkrans wordt beschouwd als een krachtig middel van de gelovigen om groot onheil af te weren.

De gedachtenis van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans op 7 oktober eert de Maagd Maria als de beschermster van het christendom. De oorsprong van deze titel is te vinden in de verschijning van Maria aan de heilige Dominicus, stichter van de Dominicaanse Orde, in 1208 in de kerk van Prouille.

Maria droeg bij vele verschijningen een rozenkrans en benadrukte de waarde van deze gebeden o.a in 1917 in Fatima (Portugal).

Een rozenkrans bestaat uit 5 grote en 50 kleine kralen en wordt gebruikt voor het rozenkransgebed. Deze rozenkrans is volledig nadat 150 gebeden (= driemaal het gebedssnoer) gebeden zijn. Eén keer het gebedssnoer rond bidden, heet een rozenhoedje.

Het rozenkransgebed is zeer populair in de volksdevotie: het bidden van 150 maal een 'Wees gegroet' is in feite een vereenvoudiging voor het gewone kerkvolk dat de 150 psalmen niet uit het hoofd kon opzeggen, zoals kloosterlingen dat wel konden.

Afbeelding: 'De heilige Maagd Maria overhandigt de rozenkrans aan de heilige Dominicus' door Acisclo Antonio Palomino de Castro y Velasco, ca. 1679-1688.

Weerspreuk

Kan nauw met de Rozenkrans een gans aan de spurrie zich verzaden,
dan is er toch nog kans dat Sint-Rafaël een koe er ziet in waden.

Wanneer het op 7 oktober nog zacht weer is, is de kans groot dat dit zo blijft tot de 24ste van deze maand (naamdag van Sint-Rafaël).

Spurrie is een muurachtige plant die verwant is aan asperges en als veevoeder dient.