Heiligen

- Zoeken

Heilige Hiëronymus Emiliani - 8 februari

Heilige Hiëronymus Emiliani

(° 1481 - † 8 februari 1537)
Priester, ordestichter
Patroon van de wezen

De heilige Hiëronymus (Geronimo, Jerome, Gerolamo Emiliani, Jerome Emiliani, Jerome Aemilian, Hiëronymus Emiliani) werd in 1481 geboren in Venetië (Italië) als zoon van welstellende ouders. Zijn vader stierf toen Hiëronymus een tiener was, en op 15 jarige leeftijd liep hij weg van huis. Na een losbandige jeugd werd hij in 1506 soldaat in Venetië. 

Hij voerde het bevel over de troepen van de Liga van Kamerijk die het fort van Castelnuovo in de bergen bij Treviso in Italië belegerden. Hij werd gevangen genomen door Venetiaanse troepen op 27 augustus 1511 en geketend in een kerker geworpen. 

Hiëronymus bad tot Onze-Lieve-Vrouw om hulp en werd op wonderbaarlijke wijze bevrijd door een verschijning. Als offerande hing hij zijn ketens in een kerk aan de muur en begon aan de studie voor het priesterschap. Hij werd tot priester gewijd in 1518, het jaar van de gevlekte koorts epidemie. 

Hij zorgde voor de zieken en huisvestte wezen in zijn eigen woning. 's Nachts zwierf hij door de straten en begroef de overledenen die op straat achtergelaten waren. Hiëronymus geraakte zelf ook besmet maar overleefde het. Hij richtte negen weeshuizen, een opvanghuis voor berouwvolle prostituees en een ziekenhuis op.

In 1532 stichtte hij de Orde van de Paters van Somaschi, een congregatie die zich voornamelijk bezighield met de zorg van weeskinderen. Hun werk wordt tot op de dag van vandaag voortgezet in een dozijn landen. 

Hiëronymus overleed op 8 februari 1537 in Italië aan de gevolgen van een besmettelijke ziekte die hij had opgelopen bij het verzorgen van zieken. Hij werd heiligverklaard door paus Clemens XIII op 16 juli 1767. In 1928 riep paus Pius XI hem uit tot de beschermheilige van weeskinderen en verlaten kinderen. 

De heilige Hiëronymus wordt gewoonlijk afgebeeld als een geketende man die een zieke bijstand verleend.

Afbeelding: de heilige Hiëronymus Emiliani vertrouwt zijn weeskinderen toe aan de Heilige Maagd, auteur onbekend.

Weerspreuk

Als het kort maandeke,
kort van asem, kort van vaandeke,
veel te veel op maarte trekt,
de boer een scheeve muile trekt.