Heiligen

- Zoeken

Heilige Stanislaus van Krakau - 8 mei

Heilige Stanislaus van Krakau

(° 1030 - † 1079)
Bisschop
Patroon van Krakau

De heilige Stanislaus werd op 26 juli 1030 geboren in Szczepanów nabij Krakau (Polen). Hij was van nobele afkomst en genoot zijn opvoeding in Gnesen, waar hij ook tot priester werd gewijd. Bisschop Lampert Zula van Krakau maakte hem tot zijn voorganger en Stanislaus werd al gauw bekend om zijn preken.

Hij werd een veelgevraagd geestelijk raadsman en voerde succesvol verschillende hervormingen door. In 1072 werd hij benoemd tot bisschop van Krakau. 

Het bleef Stanislaus echter niet voor de wind gaan. Hij haalde zich de vijandschap van koning Bolesław de Stoute op de hals toen hij diens wreedheden en onrechtvaardigheid, waaronder de ontvoering van de mooie echtgenote van een edelman, aan de kaak stelde. Toen Stanislaus de koning excommuniceerde en de H. Mis onderbrak toen deze op 11 april 1079 de kathedraal betrad, was voor Bolesław de maat vol en doodde hij Stanislaus eigenhandig.

Het volk reageerde zo fel tegen koning Bolesław dat hij het land moest ontvluchten, zonder ooit terug te keren. Uit boetedoening werd hij monnik. 

Stanislaus werd het symbool van de Poolse natie. Hij werd heilig verklaard door paus Innocentius IV in 1253 en is de hoofdbeschermheilige van Krakau.

Afbeelding: 'De moord op de heilige Stanislaus' (detail) door Jan Matejko, 19de eeuw.

Weerspreuk

Met Stanislaus aan de stond,
komen de aardappelen uit de grond.