Heiligen

- Zoeken

Heilige Waltrudis van Mons - 9 april

Heilige Waltrudis

(° 619 - † 688)
Kloosterstichtster, abdis
Patroonheilige van Mons (Bergen)

De heilige Waltrudis (of Waudru) werd omstreeks 619 geboren in Cousolre (Frankrijk), nabij Samber en Maas, als dochter van Walbertus en zijn echtgenote Bertilia. De heilige Aldegondis van Maubeuge was haar zuster.

Waltrudis huwde Vincent Madelgarus en kreeg met hem vier kinderen die allen heilig werden: Landricus, Dentelinus, Adeltrudis en Madalberta.

Toen haar kinderen volwassen waren, scheidde zij van haar echtgenoot en stichtte in Castrilocus (het huidige Mons) een klooster. Waltrudis werd er de eerste abdis; rondom dit klooster ontwikkelde zich de tegenwoordige Waalse stad Mons (Bergen).

Op 9 april 688 overleed de heilige Waltrudis van Mons in Castrilocus. Haar relieken werden in een gouden schrijn in de kerk van haar klooster geplaatst.

In dezelfde kerk bevindt zich ook de grote witte koets waarop ieder jaar op Drievuldigheidszondag de relieken van de heilige Waltrudis van Mons processiegewijs door Mons gereden worden. Dit stadsfeest wordt tegenwoordig 'Doudou' genoemd, naar de 'Lumecon', strijd van Sint-Joris met de draak, die na de processie wordt uitgebeeld.

De heilige Waltrudis is de patroonheilige van Mons, zij wordt gewoonlijk afgebeeld als abdis die haar kinderen beschut met haar mantel.

Afbeelding: de heilige Waltrudis en haar dochters door Antoine Van Ysendijk, 19de eeuw.

Weerspreuk

Geeft april geen groei aan het gras,
in mei komen de bloemen ras.