Heiligen

- Zoeken

Heilige Theodoor - 9 november

Heilige Theodoor

(† 306)
Martelaar
Patroonheilige van soldaten en het leger

De naam Theodoor betekent 'Godsgeschenk'. De heilige Theodoor werd in Syrië of Armenië geboren. Hij was een eenvoudige soldaat in het leger van keizer Maximianus.

In het jaar 303 - tijdens de periode van de christenvolgingen - werd hij in Amasia gevangen genomen en verhoord. Om de kracht van zijn geloof aan te tonen stak hij de Magna Mater-tempel, gewijd aan de Moedergodin Cybele, in brand. Daarop werd hij opnieuw gearresteerd en ter dood gebracht, men stak hem in brand op de plaats waar hij brand had gesticht.

Theodoor werd vooral vereerd in Euchaïta, waar hij stierf. Reeds rond het jaar 400 werd er een kerk over zijn graftombe heen gebouwd.

Later werd zijn hagiografie wat opgesmukt met enkele wapenfeiten. Hij werd een broeder van de heilige Georgius genoemd en zou  heldhaftig gestreden hebben tegen een draak of grote krokodil. Vandaar wellicht dat de heilige Theodoor in de Oosterse Kerk samen met de heilige Georgius (= Sint-Joris, de drakendoder) en de heilige Demetrius van Thessaloniki vereerd wordt als één van de drie soldatenheiligen.

In het vroegere Constantinopel waren er een vijftiental kerken die zijn naam droegen. Er bevinden zich o.a. ook relieken in Venetië, waarvan de heilige Theodoor de oorspronkelijke beschermheilige was (later werd dat de heilige Marcus). Hij kreeg er in 819 een kapel die later geïncorporeerd werd in de San Marco-basiliek. In 1329 kreeg hij, naast de heilige Marcus, een zuil nabij het Palazzo Ducale (Dogepaleis). 

Hij is de patroonheilige van soldaten en het leger en werd vooral aangeroepen in de strijd en tegen de storm.

Afbeelding: de heilige Theodoor, fresco in de Chorakerk (Istanbul, Turkije).

Weerspreuk

Houden de bomen hun blaren lang,
wees voor een strenge winter bang