Heiligen

- Zoeken

Heilige Dionysius - 9 oktober

Heilige Dionysius

(† ca. 285)
Bisschop, martelaar

De heilige Dionysius (Dionijs, Sint-Denijs, in het Frans 'Saint-Denis') was de eerste bisschop van Parijs in de 3de eeuw. Hij bouwde de eerste (houten) kerk op het eiland waarop nu de Notre Dame ligt. 

Met zijn gezellen Eleutherius en Rusticus werd hij in het jaar 285 om het leven gebracht door de heidense bevolking. Eerst werden zij in een gloeiende oven geworpen, maar bleven ongedeerd. Vervolgens werden zij onthoofd met het zwaard in Montmartre. 

Dionysius staat bekend als 'cefalofoor', dat wil zeggen dat hij het oneens was met de plaats van zijn martelaarschap - Montmartre oftewel 'martelaarsberg'. De beul hakte het hoofd van de volksheilige af, waarop deze opstond, zijn afgehouwen hoofd opraapte en ermee naar de plaats liep waar hij begraven wilde worden: Saint-Denis. Onderweg zou zelfs de mond van het afgehakte hoofd nog enkele woorden gesproken hebben. 

De heilige Dionysius is een noodhelper, onze voorouders stelden hem aan als geneesheilige die men moest aanroepen tegen hoofdpijn en longziekten. Hij wordt dan ook vaak afgebeeld met zijn hoofd in zijn handen, bijvoorbeeld aan de gevel van de Notre Dame.

Afbeelding: de heilige Dionysius, beeld aan de gevel van de Notre Dame in Parijs.

Weerspreuken

Helder weer op Sint-Denies,
geeft gewoonlijk een sterke vries.

Een poëtische, Waalse weerspreuk verwijst naar de komst van de najaarsstormen:

Le jour de la Saint-Denis,
le vent se marie à minuit.