Heiligen

- Zoeken

Heilige Gorgonius - 9 september

Heilige Gorgonius

(† ca. 304)
Martelaar

De heilige Gorgon van Nicodemië is een vrij obscure heilige. Hij zou één van de vele slachtoffers geweest zijn van de terreur van de christenvervolgingen onder Diocletianus. Omstreeks het jaar 304 stierf hij de marteldood in Rome.

In de vierde eeuw werden zijn relieken naar Rome overgebracht, van waaruit ze verspreid werden ter kerstening van de ongelovigen in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland.

Gorgonius deed ook zijn intrede in Frankrijk, zoals gebruikelijk gebeurde dat door relieken van de heilige uit Rome te halen; vervolgens werden die naar de nieuwe heiligdommen gebracht, alwaar ze gelovigen en pelgrims moesten aantrekken.

De cultus van Gorgonius leverde een belangrijke bijdrage in de kerstening van Frankrijk en verspreidde zich vervolgens verder vanuit de naar hem vernoemde benedictijnerabdij van Gorze.

Gorgonius was een 'waterheilige', dat wil zeggen dat hij vereenzelvigd werd met geneeskrachtige bronnen. Er is een oude Italiaanse weerspreuk die over Gorgonius het volgende zegt:

Se piove il giorno de san Gorgonio, Piove tutto l’autonio.

(Als het regent op de dag van Sint-Gorgonius, regent het de hele herfst).

In de loop der tijden ontwikkelde Gorgonius zich van een waterheilige tot een vruchtbaarheidsheilige. De vruchtbaarheidscultus rond zijn persoon lijkt het langst overleefd te hebben in Génétey. Op 9 september verzamelden zich daar vooral jonge gelovigen die een vruchtbaar huwelijk wilden afsmeken. Ter plaatse werden er amuletten verkocht in fallus- of vulvavorm, die 'falotes' of 'gargans' genoemd werden, en die aan een lint rond de hals gedragen moesten worden: de meisjes de fallus, de jongens de vulva. 

In Bouillet (Deux-Sèvres) werd Gorgonius vooral bezocht door steriele vrouwen en in Pouillon (Marne) stond een Gorgoniuskapel waar bedrogen echtgenoten Gorgonius òf om straf voor de overspelige vroegen òf diens terugkeer afsmeekten.

Afbeelding: gravure van de heilige Gorgonius, auteur onbekend.

Weerspreuk

Mooie Gorgoon,
veertig dagen schoon.

Regen op Gorgoon,
oktober wordt een demoon.

Als het regent op Sint-Gorgoon,
dan regent het de hele herfst